Subiectul „minciuna” este mult prea bine abordat în Scripturi, încât ar fi o eroare să acord prioritate cuvintelor mele și nu adevăratului Cuvânt. Așadar, te sfătuiesc să citești toate referințe pe care le vei găsi mai jos.

 

Ideea este simplă: minciuna este păcat. Trebuie să renunț la ea!

 

Printr-un scurt istoric despre minciună, putem vedea că aceasta și-a făcut intrarea pe scenă în grădina Eden. Satan, înșelătorul, decide să strice, dacă se poate, creația lui Dumnezeu, prezentându-i una dintre cele mai mari minciuni: neascultarea de Dumnezeu rămâne nepedepsită. Cred că de aici și cuvintele lui Isus Hristos din Ioan 8:44 „Voi aveți de tată pe diavolul; și vreți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș; și nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, căci este mincinos și tatăl minciunii.” Bineînțeles, continuarea istoriei o știm. Omul se corupe și păcatul intră în firea lui, inevitabil și minciuna. Așa putem înțelege cum de un prunc, cu un vocabular format din 30 de cuvinte, știe să mintă, fără ca cineva să-l fii învățat.

 

De ce mint? Răspunsul cel mai simplu îl găsesc în Psalmul 59:12 „ Gura lor păcătuiește la fiecare vorbă care le iese de pe buze: să se prindă în însăși mândria lor, căci nu spun decât blesteme și minciuni.” Davide, ce îmi spui tu? Mândria (vanitatea) este cauza minciunilor mele? Înțeleg acum…prea mândru pentru a-mi recunoaște greșeala; prea mândru pentru a arăta lumii adevărata mea stare socială, spirituală sau sufletească; prea mândru pentru a nu recurge la furtișaguri prin care să adun profit (dacă cineva face asta, uite un verset pentru tine: „Pâinea minciunii este dulce omului, dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriș.” Prov. 20:17; lasă minciuna până nu-ți zdrobești toți dinții din cauza pietrișului!); prea mândru pentru a…din păcate sunt prea multe pentru-uri.

 

Vreau să renunț!  Dar cum? Fă așa: „Urăsc și nu pot suferi minciuna, dar iubesc Legea Ta.” (Ps. 119:136). Dacă încă ești fiul diavolului (tatăl minciunii), există mântuire în Hristos Isus. Crede în El și vei deveni fiul lui Dumnezeu. Atunci vei vedea ce este Adevărul cu adevărat.

 

Și dacă nu renunț la minciună? Îl las pe preaiubitul frate Ioan să răspundă: „Nimic întinat nu va intra în ea (Noul Ierusalim), nimeni care trăiește în spurcăciune și în minciună; ci numai cei scriși în Cartea Vieții Mielului.” (Apoc.21:27) „Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună!” (Apoc. 22:15).

 

Adevărul? Mințind pierd veșnicia și rămân doar cu nimicuri! În care parte înclină balanța ta?

 

 

 

Radu Beniamin,

Institutul Teologic Penticostal București.

06 iunie 2019

Renunță la minciună